Tohoto broučka jíme v jogurtech, sušenkách, bonbónech.

Tohoto broučka jíme v jogurtech, sušenkách, bonbónech.

 

BY PRIATELIA NA NETE ON 14. NOVEMBER 2013

Barvivo Karmín E 120 se vyrábí z brouka červce nopálového. Aniž by děti o něm něco věděly, jsou s ním téměř denně ve styku. Tento hmyz pochází z Ameriky, kde žije na opunciích a kaktusech. Kvůli jedné své vlastnosti se rozšířil do celého světa. Obsahuje totiž barvivo karmín, které se používá v potravinářském průmyslu nebo kosmetice. Je to jednoduché. Broučci se usuší, uvaří a pomocí chemikálií se z nich vysráží vzácná červená barva. Ta se pak dodává do jogurtů, aby vypadaly, že jsou plné čerstvých jahod, do bonbonů, aby byly více červené, a tedy ještě lákavější pro děti.

Odborníci upozorňují – Karmín může u některých dětí vyvolat hyperaktivitu nebo alergické reakce.

Seznam potravin, které karmín obsahují:

Campari Lipánek Maxi Duo jahodovo vanilkový (Madeta, a.s.) Activia Malina & Grapefruit (Danone, a.s.) Dobrá Máma – jogurtový koktejl (Danone, a.s.) Acidofilní mléko (Mlékárna Kunín, a.s.) Míša jahodový (Tipafrost, a.s.) Mléčná rýže jahoda (Molkerei Alois Müller GmbH & Co. KG) Florian Yoghurt drink (OLMA a. s.) Sezonní Pribináček – malina (Pribina, spol. s. r. o.) Juice Blast – Mentos (Perfetti van Melle Czech republic, s.r.o.) Bon Pari ovocné řezy (Nestlé Česko s.r.o) PiM’s Čokopiškoty – malinové (Opavia – LU, a.s.) Lentilky Fruity (Nestlé Česko s.r.o) Šunkový závitek s křenem (Delimax a.s.) Hermelínový salát (Globus ČR) Lentilky (Nestlé Česko s.r.o) Skittles (Wrigley, s.r.o.)

Red Orange Hello (Linea Nivnice, a.s.) Jahodový jogurt Zvolenský (SENOBLE Central Europe, s.r.o) Jahodový jogurt Yoplait (Yoplait Czech, a.s.) Bruselská paštika s brusinkami (Pâté du Chef – Alimpex-Maso s.r.o.) Tvaroh s jogurtem – jahoda (Madeta, a.s.) Pekelníkovy tousty (PT servis konzervárna s. r. o.) Kuřecí párky (Agropol Food, s.r.o. ) Dobrá máma – rozmixované jahody (Danone, a.s.) Pařížský salát (Alima a.s.) Smetanový jogurt Jahůdka (Mlékárna Kunín, a.s.) Jogurty ehrmann vanilka s brusinkou a vanilka s červeným pomerančem Staropramen Cool Grep Orangina Rouge Ferda veselé čočky – Komprimát s ovocnými příchutěmi (MOCCA, s.r.o. Liberec) Lipo – komprimát s ovocnou příchutí (Nestlé Česko s.r.o.) JOJO marschmallow (Nestlé Česko s.r.o.) Žvýkačky Pedro (The Candy Plus Sweet Factory, s.r.o.) San Benedetto Gusto Sanguilnella 1,5 l: Červený pomeranč Bobík MilkDrink jahoda

SKUTEČNĚ VÍTE, CO JÍTE?

V pamlsku jíme peří, štětiny nebo vlasy. To jsou “éčka”

Vzhled, atraktivita výrobku, zvýrazněná chuť, vůně a snaha o to, aby se potraviny tak rychle nekazily. To jsou důvody, proč se do potravinářských výrobků přidávají emulgátory, takzvaná éčka.

Do jogurtů, zmrzlin nebo dalších sladkých laskomin se přidává látkaE120, která se vyrábí ze sušených těl samiček hmyzu zvaného nopálovec karmínový.

V pečivu může být L-cystein E920. Ten se vyrábí z peří, štětin či lidských vlasů. Ve slaných brambůrcích, koření či uzeninách se můžete setkat s látkou E55, což není nic jiného než jemný písek.

Bonbony, čokoláda, jogurty, ovocné džusy se vylepšují látkou E904, ta se vyrábí z brouka červce lakového.

Barvu ve žvýkačkách a dalších sladkých „mlskách“ dolaďuje látka E129 pocházející z uhelného dehtu.

Do uzenin se zase kvůli správné barvě přidávají látky E 251 a E252, což jsou dusičnany.

JE DOBRÉ SI DÁT POZOR NA:

E 220,221,222,223,224: tyto látky poškozují střeva, v Česku jsou povolené

E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 483, 485, 486: mají na svědomí poruchy zažívání. V Česku je zakázané jen E484 a 487

E 230,231,232,233: způsobují kožní onemocnění, v Česku jsou povolené

E 320,321: rozbouří hladinu cholesterolu, v Česku jsou povolené

E 311,312: způsobuje citlivost nervů, v Česku jsou povolené

E 123: je rakovinotvorný a je v Rusku a USA zakázaný, v Česku je povolený. Používá se především pro barvení aperitivních vín, lihovin, dalších alkoholických nápojů, rybích jiker a mlíčí.

Kdo má děti, vnoučata POZOR – Actimel, jogurty Danone

Pozor – do mléčných výrobků Danone se používá “zvířecí” střevní mikroflora.

Nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z vrtulníku. Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých joguurtech jsou zvířecího původu, tedy bifidu esencis. Je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní. Je izolován z kachen a dobře i dlouho přežívá. Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty např. tumorů atd.

Je to studie z USA, kterou jsem použila ve své diplomové práci na téma – BIFIDOBAKTERIE. Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy. Osobně doporučuji jogurty ve skle jihočeské nebo holandia bílé a ovoce si předat své.

U modifikovaných škrobů z kukuřice stejně jako u transgenní kukuřice dělal výzkum můj profesor na VŠ a zjistil, že v 5 generací potkanů je tak otřesný výskyt mutací a od 3 výskyt nádorů, že do nás vždy hřímal, že je naší povinností nepustit to do naší země….Bohužel je to tu!!!

Zveřejnění tohoto výzkumu se nebojím, mám podklady i diplomku.

MUDr. Dagmar Rašková

GENNET, s.r.o. Kostelní 9, 170 00 Praha 7 Tel: +420 222 313 000 Mobil: 723 443 021 www.gennet.cz

ING. JIŘINA CHARVÁTOVÁ VEDOUCÍ STŘEDISKA LABORATOŘÍ Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E 1442 – geneticky modifikovaný kukuřičný škrob

(zahušťovadlo), které ničí slinivku. Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v kultivovaných mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách.

JÍŽNÍ OVOCE A MY

Jižní ovoce se trhá nezralé. proto je v něm podstatně více kyselin, než bychom si přáli.Tělo je musí něčím vysrážet, aby to nevadilo organismu. A k tomu slouží vápník a hořčík. Když to jedí ženy po přechodu, zjistí jim osteoporozu a najednou musí brát preperáty, aby se zachovala ženská hormonální aktivita spolu se správnou vápenatostí kostí. Tedy ženské hormony a kalciové preparáty, které jsou poměrně drahé a začíná začarovaný kruh. Muži tento problém nemají, protože místo citrusů mají pivo.

Jižní ovoce otevírá pory v našem těle, ochlazuje se organismus a pokud kolem zrovna letí nějaký chřipkový bacil, reakce jsou silné a my proležíme týden v horečce, v bolestech hlavy a rýma

PŘIPÁLENÉ OLEJE A SOLI V KUCHYNI

Vazivo nám likvidují přepalované oleje. Oleje se přepalují při 125 stupních. Kdežto sádlo se přepaluje až při 180 stupních. Naši předkové vařili na sádle – dožívali vyššího věku a taky tolik netrpěli nemocemi jako dnes. A jeden z důvodů je, že neměli možnost nakupovat dovážené ovoce a průmyslově zpracované potraviny

Jsou dva druhy soli -

1. kuchynská, kterou běžně kupujeme

2. rychlosůl.

Rozumné množství soli nám neškodí, pokud nemáme poškozené ledviny. To pak způsobuje zadržování vody a způsobuje nástup výššího tlaku. Naopak, když jsme zdraví, podporuje rychlejší očistu veškerých nedobrot z organismu.

Rychlosoli se sypou do všech uzenin a tavených sýrů. Čím víc je sýr roztíratelný, tím více rychlosoli obsahuje.

Rychlosůl je dusitan draselný s dusičnanem sodným v poměru 2:5. Dusitan draselný rozpouští sirové můstky v elastinu, což je základ cévní stěny. Proto se vyskytují křečáky, hemeroidy, krvácení dásní při čištění zubů. Dusitan sodný rozpouští sírové můstky v našem kolagenním vaziv, které je základem kloubních chrupavek, úponú šlach a plotének. Proto je tolik tenisových loktů, bolavých ramen, vyskočených plotének a dalších pohybových poruch.

Rychlosůl se u nás začala používat od roku 1968 a od té doby vzkvétá ortopedie, výměny kloubů atd.

Jsou lidé, kteří mají problém s kloubama, ale i přesto nejsou schopni ze svého jídelníčku vyřadit sůl, jako třeba uzeniny, přesolování potravin…..ačkoliv by se jim ulevilo.